onsdag 2. september 2009

Høstmat - Rostad vitlökssoppa med tomatbruschetta

Tidligere i sommer fikk jeg med meg denne oppskriften på SVT2s Trädgårdsfredag

Ingredienser:
Beräknat för 4 portioner

Vitlökssoppa:
4 hela färska vitlökar

1 litet huvud (ca300g) spetskål
4 st potatisar (amandine)
1 kvist timjan
1 dl grädde
2 msk smör
1 liter kycklingbuljong

Gör så här:
Skala vitlöken och fräs den i 2 matskedar smör på mycket låg värme tills den är gyllene i färgen och helt mjuk. Detta tar tid, mins 10 minuter. Skala och skär ner potatisen i mindre bitar och tillsätt den samt den nedskurna spetskålen. Fräs runt i ett par minuter och tillsätt sedan grädde och kycklingbuljong. Lägg i timjankvisten och låt koka tills samtliga ingredienser är helt mjuka. Ta upp timjankvisten och mixa sedan soppan helt slät i en mixer. Servera med tomatbruschetta.

Tomatbruschetta:
4 långa skivor av ett gott surdegsbröd.
Olivolja
12 små tomater av blandade sorter
Bladpersilja
Salt

Gör så här:
Stek brödskivorna i olivolja tills de är gyllenbruna och knapriga. Dela tomaterna och lägg på brödskivorna tillsammans med bladpersilja. Salta och häll på lite god olivolja. Servera till soppan.

Ingen kommentarer: